Održano dobrotvorno veče Matije Bećkovića: Prihod uručen Fondu za pomoć mnogodetnim porodicama pri crkvi Aleksandra Nevskog u Beogradu

U Zvezdara teatru održano je tradicionalno dobrotvorno veče poezije akademika Matije Bećkovića, a prihod je uručen Fondu „Sveti Nikola“ za pomoć mnogodetnim porodicama, pri crkvi Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.

matija bećković

(Foto: Jakov Simović)

“Primetili smo da ima dosta porodica koje su višedetne i roditelja koji se istinski dobro staraju o svojoj deci, ali njihovi prihodi s obzirom na broj dece nisu dovoljni da pokriju sve te troškove. Kao što u poeziji inspiracija dolazi sa visina, tako i ova ljubav koja se prenosi na decu sasvim sigurno dolazi odatle i iz srca našeg pesnika“, rekao je starešina crkve Vajo Jović.

Veče poezije Matije Bećkovića tradicionalno se održava u Zvezdara teatru još od 1997. godine.

„Ovoga puta ljubitelji poezije dali su prilog Fondu „Sveti Nikola“. To je već dvadeset i treći put da pesnik i ljubitelji poezije postaju zadužbinari i pomažu one koje su najugroženiji“, kaže Matija Bećković.

Krajem svake kalendarske godine traži se karta više za veče u kom uvaženi pesnik i akademik govori svoje pesme i često publiku obraduje novim stihovima, koji još uvek nisu objavljeni. Matija Bećković je održao veče poezije krajem decembra prošle godine, neposredno nakon svog 80. rođendana.

„Kada se objavi da Matija organizuje veče poezije, karte se rasprodaju za sat vremena. Kada smo prvi put razgovarali o njegovoj poetskoj večeri, cilj nam je bio da vidimo kako stojimo sa poezijom, da li je ljudi još uvek vole kao što su je nekada voleli. Sada ustanovljavamo da ima velikog interesovanja, a kao posledica te lepe večeri nekoga bar malo obradujemo“, kaže direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević.

Podsetimo, Matija Bećković ekskluzivno za Karakter piše pesme koje do sada nisu objavljene.

(Budikarakter.rs/Foto: Jakov Simović)

Share