Najnovije istraživanje: Postoje četiri tipa starenja! Otkrijte koji je vaš

Niko od nas ne stari na isti način, pokazuje najnovije istraživanje američkih naučnika. Postoje čak četiri tipa starenja.

starenje

Foto: Pixabay

Svako od nas stari, ali na drugačiji način, zaključili su naučnici sa američkog Stanford univerziteta. Oni su sproveli istraživanje na grupi od 43 zdrava ispitanika, starosti 34 do 68 godina kojima su praćeni određeni biološki markeri pune dve godine.

Tim američkih naučnika, na osnovu dvogodišnjih analiza ustanovio je da postoje četiri tipa starenja.

Prvi je metabolički i odnosi se na nagomilavanje toksičnih materija u telu.

Drugi tip je imunološki i u vezi je sa slabljenjem imuniteta koji dovodi do brojnih infekcija koje mogu da postanu i hronične.

Treći je hepatološki i uzrokuje starenje slabljenjem funkcije jetre.

Četvrti je nefrološki i znači da starenje počinje sa propadanjem funkcije bubrega.

Kako je istakao prof. dr Majk Šnajder, vođa studije, jedan tip starenja ne isključuje drugi, odnosno kod jedne osobe može se javiti više tipova starenja, što dovodi do mnogobrojnih zdravstvenih problema.
– Uspeli smo da uočimo vrlo jasne obrasce po kojima se stari i razlike na molekularnom nivou su velike – rekao je profesor Šnajder.

Osobe koje stare na metaboličkom nivou najčešće razviju poremećaj regulacije šećera u krvi, što ih često vodi u dijabetes.

žena starenje

Foto: Pixabay

Naučnici koji su sproveli ovu studiju smatraju je značajnom, pre svega, zato što ljudi mogu na osnovu analiza krvi i poremećaja da utvrde kom tipu starenja pripadaju. Shodno nalazima mogu da preuzmu odgovarajuće preventivne mere. One se najčešće odnose na promenu načina ishrane i fizičke aktivnosti.

U zaključku studije se navodi da je utvrđivanje četiri tipa starenja samo vrh ledenog brega i da treba sprovesti još mnoga ispitivanja kako bi se razotkrile sve pojedinosti.

(Novosti.rs, specijalni dodatak Doktor u kući)

Share